Matematica pentru activitati optionale. Gimnaziu. Editia a III-a

Matematica pentru activitati optionale. Gimnaziu. Editia a III-a

In stoc

25.00 RON

PENTRU COMENZI DE MINIM 5 CARTI SE ACORDA DISCOUNTURI SEMNIFICATIVE, DIRECT PE FACTURA. CONTACTATI EDITURA
CITESTE CATEVA PAGINI

Ne-am propus să elaborăm o lucrare diferită de celelalte culegeri de probleme care „parcurg“, din abundenţă, fiecare şcoală a teritoriului „dulcei“ Românii. Dorinţa de a ne recrea, prin punerea în valoare a perspicacităţii este în firea fiecărei persoane. Destinată antrenamentului gândirii matematice al marelui public, prezenta carte conţine probleme a căror rezolvare cer ingeniozitate, spirit de observaţie, perspicacitate. În primul rând dorim să ne adresăm unui segment mare de pasionaţi de matematică, indiferent de vârstă şi de nivelul de pregătire şi de înţelegere a cititorului.
Elevii dotaţi cu preocupări deosebite pentru studiul matematicii trebuie să descopere că, dincolo de aprofundarea unor metode mai mult sau mai puţin sofisticate de abordare a unor probleme, este necesară şi formarea unor deprinderi de a rezolva probleme distractive şi recreative, care solicită multă inventivitate şi creativitate, ele se pot dezvolta şi amplifica prin antrenamente speciale continue. Sperăm că mulţi se vor simţi ispitiţi să-şi verifice gândirea şi să-şi îmbogăţească cunoştinţele cu ajutorul unei asemenea cărţi.
Ca şi într-o bibliografie de literatură, selectarea din numeroasele probleme existente a unui volum restrâns e o chestiune de „bun simţ“. Trebuie să ne gândim în principal la gusturile elevilor, principalii utilizatori.
În acelaşi timp am fost conduşi de dorinţa de a ridica „gradul de utilitate“, de a o face interesantă. Dorim ca lucrarea să fie eficientă colegului nostru profesorul de matematică cu preocupări deosebite în desfăşurarea optimă a activităţilor opţionale, introduse recent în planul de învăţământ, ce vor avea o pondere însemnată în procesul de integrare în învăţământul european, prin a descoperi sau împrospăta unele mijloace nebănuite de a ilustra noţiuni sub o formă accesibilă şi atractivă, de a depista idei folositoare pentru activitatea diferenţiată cu elevi.

CUPRINS

Tema 1. Ce ştim despre numere?
Tema 2. Reconstituiri de operaţii
Tema 3. Metoda reducerii la absurd
Tema 4. Principiul cutiei (Dirichlet)
Tema 5. Principiul parităţii
Tema 6. Atenţie la lectură!
Tema 7. Labirinturi matematice
Tema 8. Ce număr se potriveşte?
Tema 9. Dovediţi-vă isteţimea!
Tema 10. Aritmetica chibriturilor
Tema 11. Geometria chibriturilor
Tema 12. Probleme cu arii, volume și perimetre
Tema 13. Figuri geometrice magice
Tema 14. Configuraţii geometrice simetrice
Tema 15. Şirurile lui Fibonacci. Numărul de aur
Tema 16. Acoperiri. Pavaje
Tema 17. Rebus matematic
Tema 18. Probleme de colorare
Tema 19. Metoda invarianților
Tema 20. Paradoxuri
Tema 21. Alte probleme care vă solicită isteţimea şi vă recreează
Tema 22. Din legile lui Murphy
Tema 23. Anecdote matematice
Tema 24. Probleme din concursuri
Tema 25. Să ne amuzăm cu Gigel
Tema 26. Cugetări ale unor matematicieni celebri
Tema 27. Test de inteligenţă. Estimare

Review-uri: 0