Matematica - 1225 de probleme pentru micii matematicieni din clasele I – IV

Matematica - 1225 de probleme pentru micii matematicieni din clasele I – IV

In stoc

30.00 RON

PENTRU COMENZI DE MINIM 5 CARTI SE ACORDA DISCOUNTURI SEMNIFICATIVE, DIRECT PE FACTURA. CONTACTATI EDITURA
CITESTE CATEVA PAGINI

La cererea unui număr însemnat de solicitanţi: elevi, învăţători, profesori, părinţi etc. ne-am decis să elaborăm prezenta lucrare pentru a pune la dispoziţia micilor matematicieni din ciclul primar un număr însemnat de probleme semnificative care să-i dirijeze spre performanţă în matematică.
În primii ani de activitate noi, autorii, am întâmpinat dificultăţi în rezolvarea prin metode adecvate, a problemelor de aritmetică. Ca şi în prezent, atunci, studiile universitare se axau pe aspecte pur teoretice, cele metodice, erau marginalizate.
Am avut şansa de a intra în posesia unor manuale pentru liceele pedagogice care abordau metodic, metodele de rezolvare a problemelor de aritmetică, fără a apela la suportul algebric, contraindicat după părerea noastră micului matematician la care predomină gândirea concretă. Sperăm, ca lucrarea, să constituie un instrument util şi eficient la dispoziţia părinţilor şi chiar a bunicilor care intervin, de regulă, în sprijinirea micului matematician să abordeze problemele specifice vârstei lor, deoarece majoritatea dintre ei nu au avut în şcoală cunoştinţă de metodele aritmetice, apelând din plin la suportul algebric: necunoscute, ecuaţii, sisteme de ecuaţii etc. Fiecare capitol al lucrării conţine pe lângă prezentarea noţiunilor trebuitoare, probleme rezolvate şi comentate, urmate de un număr corespunzător de probleme propuse spre rezolvare, probleme semnificative, selectate cu multă grijă, pentru a cuprinde toată gama de enunţuri a programei şcolare în vigoare, specifice concursurilor şcolare pentru elevii din ciclul primar.
Lucrarea conține în final 104 variante de subiecte date la diverse concursuri din țară la clasele primare, cu modele de abordare specifică a soluțiilor și răspunsurilor.
La sfârşitul lucrării utilizatorii pot consulta indicaţii, comentarii sau răspunsuri la problemele propuse şi bareme de notare şi evaluare. Lucrarea constituie un auxiliar eficient în activitatea la clasă, dar şi în cea independentă a elevului, ea răspunde cerinţelor învăţământului modern ce are în primul rând menirea să stimuleze gândirea logică, perspicacitatea, atenţia şi în final, creativitatea. Diversitatea problemelor propuse şi rezolvate pot contribui din plin la formarea conceptelor specifice studiului matematicii în ciclul primar, fiind concepute să conducă la formarea deprinderilor micului matematician de a aborda unele situaţii din cotidian şi chiar a unor probleme interdisciplinare, unele sub formă de joc, încât să transforme procesul de învăţare într-o activitate dinamică, atractivă şi recreativă.
Lucrarea se adresează în egală măsură „micilor matematicieni“, dar şi elevilor de la liceele pedagogice, învăţătorilor şi profesorilor precum şi părinţilor, a tuturor factorilor care influenţează formarea gândirii matematice la cele mai fragede vârste, a gândirii logice, atât de necesară în abordarea a numeroase domenii de activitate de mai târziu, unele chiar nebănuite. În final, vă sfătuim să urmaţi îndemnul lansat de Nansen care ne-a călăuzit permanent şi pe noi, autorii, în întreaga activitate de performanţă cu „debutanţii“ în ale matematicii.

Review-uri: 0