13 Editii ale concursului interjudetean de matematica \"Dimitrie Pompeiu\"

13 Editii ale concursului interjudetean de matematica "Dimitrie Pompeiu"

In stoc

12.00 RON

PENTRU COMENZI DE MINIM 5 CARTI SE ACORDA DISCOUNTURI SEMNIFICATIVE, DIRECT PE FACTURA. CONTACTATI EDITURA
Prefata
Am apucat o vreme cand se inscaunase dinspre Rasarit o vorba de fala: Noi muncim, nu gandim! Ma tem ca o sa apuc alte vorbe falnice dinspre Apus: Noi castigam, nu gandim! Sa fie pe la casele lor gandurile astea! Unii aveau puterea, altii au banul (ceea ce e cam acelasi lucru), noi ne mai aparam (cateodata) saracia si nevoile si neamul.
Avem copii sanatosi, cuminti si destepti. Mai bantuie pe la unii gandul ca or trece ca gasca prin apa si or ajunge la cainii cu colaci in coada. Chiar daca or fi acuma multi de acestia, nu ei sunt importanti si nu de dansii atarna devenirea noastra.
Cei buni, cu aplecare spre dreapta stiinta a matematicii, s-au deprins sa se tot intalneasca in concursuri: Noi nu tocim, ci gandim!
Banuind ca dreptatea este de partea lor, colegii au strans sclipiri de prin concursuri Botosanene ce s-au invrednicit de numele matematicianului Dimitrie Pompeiu. Poate nu vor fi prea multe pagini sa cada greu peste picioare, dar este aici pilda si judecata care sa priiasca mintilor iscoditoare.
Ma bucur ca am avut buna ocazie sa fiu si eu pe la infruntarile acestea. Rasfoind acuma cartea imi revin in fata ochilor eroii lor: copii indarjiti sa sparga enigme, sa le aseze in cugetare limpede, sa binemerite diplome si premii, sa inchege drepte prietenii. Poate, exemplul lor va indreptati stradanii.
Cu respect fata de cei ce gandesc,
Prof. univ. dr. Dan Branzei

Argument
In luna lui Ciresar, pe meleagurile Luceafarului poeziei romanesti, elevii claselor III - XI si-au verificat cunostintele, talentul, pasiunea muncii dar si creativitatea si originalitatea la editia a XIII-a a Concursului interjudetean de matematica "Dimitrie Pompeiu", nume de referinta pentru scoala romaneasca de matematica.
Concursul este rezultatul initiativei Filialei Societatii de Stiinte Matematice din Botosani. La editia a XIII-a din 17 - 19 mai 2013, au participat 350 de elevi din judetele: Bacau, Bistrita-Nasaud, Braila, Botosani, Iasi, Maramures, Neamt, Suceava, Vaslui. Concursul s-a adresat elevilor din clasele III - XI.
Ca o consecinta a valorii recunoscute a concursului "Dimitrie Pompeiu" in perioada 11 - 13 octombrie 2013 se va desfasura la Botosani Conferinta Nationala "Dimitrie Pompeiu" a Societatii de stiinte Matematice din Romania, prilej cu care vom omagia 140 de ani de la nasterea marelui matematician dorohoian.
Indiscutabil, cel mai important castig a celor 13 editii a concursului "Dimitrie Pompeiu" il constituie cele 286 de probleme cuprinse in aceasta lucrare, majoritatea dintre ele sunt de o valoare inestimabila avand ca autori profesori consacrati in matematica romaneasca: Dan Branzei, Mihai Piticari, Gabriel Mirsanu, Ioan Ticalo, Cristian Lazar, Mircea Fianu, etc.
La ultimele doua editii ne-am bucurat de sprijinul domnului prof. univ. dr. Vladimir-Georges Boskoff de la Universitatea "Ovidius" din Constanta, presedintele concursului, caruia ii multumim si ii suntem recunoscatori. Nu in ultimul rand, multumim Consiliului Local al Primariei Botosani prin domnul Primar Ovidiu Portariuc si Consiliul Judetean Botosani prin domnul Presedinte Florin Turcanu pentru asigurarea fondului de premiere al participantilor la concurs si realizarii acestei carti.
Orice concurs presupune efort, incitare a spiritului, emotie si neliniste, bucuria reusitei si, uneori necazul neimplinirii. Indiferent de rezultat, "valorile", fie elevi sau colegi au intrat in dialog, oamenii s-au cunoscut, s-au apreciat si s-au infiripat prietenii durabile.
Dedicam aceasta carte in memoria MARILOR DISPARUYI: domnului prof. univ. dr. DAN BRANZEI, care ne-a onorat la primele 12 editii ca presedinte de concurs si domnului profesor IOAN TICALO, un colaborator imposibil de inlocuit.
Artur Balauca

Review-uri: 0